Treść porozumienia
POROZUMIENIE O WSPÓŁPRACY
w ramach Klastra Wołowiny z Warmii i Mazur
Mając na względzie konieczność:
- podniesienia konkurencyjności producentów wołowiny z Warmii i Mazur w stosunku do producentów z innych regionów Unii Europejskiej,
- łączenia i rozwijania zasobów oraz kompetencji w celu efektywnego wykorzystywania zarówno istniejących możliwości, jak i szans stojących przed branżą produkcji kulinarnej wołowiny z Warmii i Mazur,
- stworzenia platformy wzajemnie korzystnej kooperacji nauki i biznesu,
- koncentracji wysiłków w celu realizacji wspólnie uzgodnionych zadań, przekraczających potrzeby i możliwości pojedynczych podmiotów,
- wzmocnienia potencjału konkurencyjności lokalnych firm na rynku krajowym, europejskim i światowym, mając na uwadze ogromny potencjał przedsiębiorców z naszego regionu,
- wykorzystania możliwości środowisk akademickich, instytucji naukowych oraz badawczo – rozwojowych, przedsiębiorstw i instytucji otoczenia biznesu działających w obszarze/ branży wołowiny,strony niniejszego POROZUMIENIA, zwani dalej Członkami, postanawiają rozpocząć współpracę w ramach regionalnego Klastra Wołowiny z Warmii i Mazur.
§ 1.
Misją Klastra Wołowiny jest wspieranie przedsiębiorców działających w obszarze produkcji wołowiny na terenie województwa warmińsko mazurskiego, poprzez stworzenie trwałych ram współpracy opartych na transferze wiedzy, technologii i rozwiązań innowacyjnych pomiędzy członkami Klastra przy udziale samorządu terytorialnego, instytucji otoczenia biznesu oraz jednostek naukowo – badawczych i instytucji naukowych.
§ 2.
Celem Klastra jest:
1) stworzenie trwałych ram współpracy przedsiębiorców z obszaru produkcji wołowiny i jednostek naukowo – badawczych,
2) stworzenie sieci powiązań między lokalnymi przedsiębiorstwami z obszaru produkcji wołowiny, samorządem lokalnym, jednostkami badawczymi i naukowymi oraz instytucjami wspomagania biznesu,
3) wdrażanie i rozpowszechnianie innowacyjnych technologii wśród przedsiębiorstw i instytucji badawczo – rozwojowych,
4) realizacja wspólnych projektów badawczych, eksportowych, edukacyjnych,
5) wsparcie rozwoju sprzedaży Wołowiny z Warmii i Mazur do poziomu 6 tys ton w 2015 roku,
6) wsparcie działań eksportowych, promocji regionalnych marek oraz branży, w której funkcjonują członkowie Klastra na rynkach międzynarodowych,
7) promocja idei klasteringu wśród przedsiębiorców.
§ 3.
Cele Klastra będą realizowane w szczególności poprzez:
1) opracowanie i wdrożenie marki Wołowiny z Warmii Mazur
2) dążenie do uzyskiwania statusu „Chronione Oznaczenie Geograficzne” dla Wołowiny z Warmii i Mazur,
3) promowanie współpracy na rzecz wdrażania nowych produktów, procesów i technologii,
4) promowanie produkcji wołowiny w systemach jakości,
5) organizowanie szkoleń, transferu wiedzy dla członków Klastra,
6) stworzenie platformy wymiany informacji pomiędzy członkami Klastra oraz uczelniami o wzajemnych potrzebach i ofercie,
7) pozyskiwanie środków unijnych w celu finansowania badań, szkoleń, Inwestycji,
8) promocję współpracy przedsiębiorstw z obszaru produkcji wołowiny,
9) budowę mechanizmów przygotowania kadr dla potrzeb przedsiębiorców z obszaru produkcji i sprzedaży wołowiny,
10) wspieranie tworzenia i działania grup producentów,
11) promocję województwa, jako regionu atrakcyjnego turystycznie,
12) wykorzystanie pobytu turystów na Warmii i Mazurach do promocji Wołowiny z Warmii i Mazur,
13) promowanie metod produkcji przyjaznych dla środowiska, ochrony tradycyjnego krajobrazu,
14) lobbowanie zmian w prawie istotnych z punktu widzenia interesów gospodarczych członków klastra.
15) wypracowanie zasad etyki.
§ 4.
1. Klaster Wołowiny ma charakter otwarty, co oznacza, że mogą do niego przystąpić nowi członkowie, o ile:
1) nowy członek podpisze deklarację członkowską,
2) jego siedziba znajduje się w granicach regionu Warmii i Mazur,
3) zaakceptuje treść niniejszego porozumienia.
2. Każdy może wystąpić z Klastra w dowolnym czasie. Wystąpienie jest skuteczne z chwilą złożenia oświadczenia o wystąpieniu koordynatorowi, o którym mowa w §5.
§ 5.
1. Członkowie Klastra zgodnie postanawiają upoważniają Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego do:
a) wykonywania wszelkich czynności związanych z przyjmowaniem nowych członków,
b) reprezentowania Klastra na zewnątrz, z wyłączeniem umocowania do składania w imieniu i na rzecz Klastra, jak również jego poszczególnych członków, jakichkolwiek oświadczeń woli, jak również przyjmowania takich oświadczeń, z wyjątkiem reprezentowania Klastra przy składaniu na jego rzecz aplikacji o środki finansowe z funduszy strukturalnych, programów ramowych, itp.
2. W zakresie, o którym mowa w ust. 1 Polskie Zrzeszenie producentów Bydła Mięsnego będzie działała jako Koordynator działań Klastra.
§ 6.
Niniejsze porozumienie nie powoduje powstania jakiegokolwiek stosunku podległości pomiędzy Członkami. W przypadku konfliktu interesów pomiędzy Klastrem a jego członkami w zakresie prowadzonej przez Członków działalności gospodarczej, członkowie Klastra będą realizować swoje zobowiązania lub uprawnienia w sposób autonomiczny, niezależny i na własną odpowiedzialność.
§ 7.
1. Niniejsze porozumienie zostało zawarte na czas nieoznaczony i wchodzi w życie z dniem podpisania.
2. Wszelkie zmiany niniejszego porozumienia wymagają formy pisemnej.
3. Porozumienie zostało sporządzone w jednym egzemplarzu, który będzie przechowywany w siedzibie koordynatora klastra. Członkowie klastra na wniosek własny będą mogli uzyskać kopię Porozumienia potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez koordynatora.
Zastawno, dnia 14 listopada 2008r.