Sprawozdanie
W dniach 26-27 marca 2008 roku, odbyły się w Olsztynie, w Hotelu
Relaks, warsztaty z zakresu ,,Idei i koncepcji funkcjonowania klastrów
oraz procesu tworzenia strategii dla inicjatywy klastrowej".
Było to dwudniowe szkolenie inicjujące cykl warsztatów tematycznych,
jakie będą przeprowadzone w ramach realizacji projektu, „Wsparcie
rozwoju inicjatywy klastrowej na obszarze woj. warmińsko-mazurskiego
w branży produkcji mięsa wołowego w celu podniesienia innowacyjności
przedsiębiorstw, wymiany wiedzy i technologii oraz podnoszenia ich
konkurencyjności".
Uczestnikami warsztatów byli przedsiębiorcy związani z ubojem,
rozbiorem oraz dystrybucją mięsa wołowego, przedstawiciele grup
producenckich związanych z chowem bydła mięsnego, wytwórni pasz,
restauracji, przedstawiciele jednostek badawczo- rozwojowych
i jednostek samorządu terytorialnego.
Program warsztatów obejmował część teoretyczną, oraz ćwiczenia praktyczne.
W pierwszym dniu warsztatów uczestnicy mogli poznać m.in. istotę
koncepcji Klastra, przykłady funkcjonowania Klastrów w Europie oraz
schemat blokowy proponowanej inicjatywy klastrowej producentów wołowiny
na Warmii i Mazurach.
Podczas drugiego dnia warsztatów, jego uczestnicy zapoznali się m.in.
z metodami mapowania klastra, tworzenia jego struktur i współpracy
w określonych obszarach. Wspólnie dokonali opracowania rombu przewagi
konkurencyjnej Klastra- wołowiny.
Efektem warsztatów było wypracowanie strategii dla inicjatywy
klastrowej w kontekście jej zawiązania i sformalizowania w branży
produkcji mięsa wołowego wysokiej jakości na Warmii i Mazurach.
Dzięki udziałowi w warsztatach uczestnicy poznali korzyści wynikające z przystąpienia do inicjatywy klastrowej.
Udział w warsztatach pozwolił przekonać się, że działanie w grupie
stwarza szansę rozwoju, zwiększenie konkurencyjności oraz osiągnięcie
sukcesu na rynku krajowym jak i zagranicznym.
Duże zainteresowanie i chęć uczestniczenia w dalszych szkoleniach
i warsztatach w ramach realizacji projektu inicjatywy Klastra- wołowiny
cieszy z pewnością organizatora warsztatów, jakim jest Polskie
Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Termin kolejnych warsztatów planowany jest na 24 kwietnia.2008 r.. Zachęcamy tym samym do wzięcia w nich udziału.